Καλλωπιστικοί θάμνοι

Αμπέλια (Abelia floribunda)

Αμπέλια
Θάμνοι αειθαλείς, μέτριας ανάπτυξης με φύλλα μικρά, ωοειδή χρωματισμού πράσινο/ροζ, κοκκινωπό κορμό και κλαδιά με ελαφριά κλίση προς τα κάτω. Ανθοφορεί από Ιούνιο έως Οκτώβριο ενώ είναι ευαίσθητα στο κρύο. Συνιστάται για φύτευση σε γλάστρα ή ζαρτινιέρα, καθώς και για ομαδική φύτευση σε συστάδες.

Αουκούμπα (Aucuba japonica)

αουκουμπα
Σχήμα σφαρικό, αειθαλές φύλλωμα με μεγάλα πριονωτά λαμπερά φύλλα. Καρπίζει κόκκινες ράγες που παραμένουν και διακοσμούν το φυτό όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Προτιμά εδάφη που στραγγίζουν και σε θέσεις σκιασμένες.

Αζαλέα (Azalea japonica)

Αζαλέα
Αειθαλείς θάμνοι με πολυάριθμα εντυπωσιακά, μονά ή διπλά άνθη που ανθίζουν τέλος Απριλίου με τέλος Μαΐου. Το είδος αυτό είναι διαφορετικό και πιο σκληραγωγημένο από τις αζαλέες που προορίζονται για καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο (Azalea indica).

Βερβερίδα (Berberis thumbergii)

βερβερίδα

Φυλλοβόλο είδος, που η έκθεση στον ήλιο το ευνοεί να σχηματίσει καλύτερο κόκκινο χρωματισμό στα φύλλα. Σε ημισκιερές συνθήκες το φύλλωμα γίνεται κοκκινοπράσινο. Τα άνθη είναι αδιάφορα και στερούνται καλλωπιστικής αξίας και καλλιεργείται κυρίως για το εντυπωσιακό τους φύλλωμα. Φτάνει σε ύψος το 1,20-1,50 m και οι βλαστοί φέρουν αγκάθια. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη και είναι πολύ ανθεκτική στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Καλλιστήμονας (Callistemon citrinus)

καλλιστήμονας
Αειθαλές είδος που το ύψος του φτάνει τα 2-3 m. Επιβιώνει έξω μόνο σε περιοχές με ήπιο κλίμα ενώ στις υπόλοιπες, απαιτεί προφύλαξη για να μην παγώσει το χειμώνα. Το φύλλωμά του είναι λογχοειδές και ανθίζει 2 φορές τον χρόνο. Την άνοιξη και στο τέλος του καλοκαιριού. Τα άνθη είναι ιδιόμορφα και εντυπωσιακά και μοιάζουν με κόκκινα βουρτσάκια. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εδάφη φτωχά και αμμώδη ή ασβεστούχα, προτιμά όμως τα πλούσια, ηλιαζόμενα και αποστραγγιζόμενα.

Καμέλια (Camelia japonica)

καμέλια
Φυτό που ανήκει στην οικογένεια των οξύφιλων φυτών. Φτάνει σε ύψος τα 2-4 m. Έχει εντυπωσιακό σκληρό γυαλιστερό φύλλωμα με πριονωτό περιθώριο ελάσματος, σχήμα ορθόκλαδο και αργή ανάπτυξη. Ανθίζει από Φεβρουάριο έως τέλη Απριλίου. Προτιμά θέσεις σκιερές ή ημισκιερές και απάνεμες.

Καρυοπτέρις

καρυοπτέρις
Το ύψος της φτάνει έως το 1 m και το σχήμα της είναι σφαιρικό. Πρόκειται για φυλλοβόλο θάμνο με πολύ ενδιαφέρουσα μπλε ανθοφορία στο τέλος του καλοκαιριού. Το φύλλωμά της είναι γκρίζο και προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις για καλύτερη ανθοφορία. Κλαδεύεται δραστικά στο τέλος του χειμώνα.

Κάσσια

Θάμνος φυλλοβόλος, που το ύψος της φτάνει το 1,5-2 m και εμφανίζει εντυπωσιακά κίτρινα άνθη στο τέλος του καλοκαιριού που κρατάνε γύρω στους 2 μήνες. Η βλάστησή του είναι πυκνή και ζωηρή . Ευδοκιμεί σε ηλιαζόμενα και θερμά εδάφη.

Κερκίς ή Κουτσουπιά

κουτσουπιά
Φτάνει το ύψος των 3-4 m. Φυλλοβόλο είδος με ορθόκλαδη ανάπτυξη και στρογγυλεμένα φύλλα. Στην αρχή της άνοιξης (Μάρτιο με Απρίλιο), βγάζει ροζ εντυπωσιακά άνθη επάνω στους γυμνούς κλάδους και η αντίθεση αυτή την καθιστά πολύ ιδιαίτερο φυτό. Η ανθοφορία κρατάει 30-35 ημέρες. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμά τα ηλιαζόμενα και καλά αποστραγγιζόμενα. Αντέχει τη ρύπανση της πόλης και τις χαμηλές θερμοκρασίες (-25 oC). Φυτεύεται είτε μεμονωμένο είτε σε συστάδες.

Κότινος

κότυνος
Ο κότινος είναι ένας από τους πιο όμορφους φυλλοβόλους θάμνους μεγάλης ανάπτυξης αφού μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα. Μπορεί να διαμορφωθεί και σε δένδρο. Θεωρείται ελληνικό φυτό και αλλιώς λέγεται και χρυσόξυλο. Χαρακτηριστικό του είναι το φύλλωμά του το οποίο είναι πράσινο από την άνοιξη έως και τις αρχές φθινοπώρου και μετά γίνεται βαθύ μωβ. Επίσης έχει ιδιαίτερα λουλούδια που μοιάζουν με καπνό και για αυτό λέγεται και smoke tree. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία και έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό.

Κύτισος

κύτισος
Θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 2 m με ανθοφορία κίτρινη και ενυτπωσιακή τον μήνα Απρίλιο. Φυτεύεται μεμονωμένο αλλά και ομαδικά.

Δεύτσια

δεύτσια
Φυλλοβόλοι πολύ ανθεκτικοί θάμνοι με ωραία και εντυπωσιακή ανθοφορία τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Φτάνει σε ύψος το 1,50 με 2 m. Τα άνθη της είναι χρώματος άσπρο ή ροζ. Ανθίζει τους μήνες Μάιο με Ιούνιο με εύρος ανθοφορίας 15-20 ημέρες. Προτιμά ηλιαζόμενα, ελαφρά και κανονικά αρδευόμενα εδάφη. Αντέχει στο ψύχος, στη μερική σκιά αλλά όχι στους ανέμους.

Εσκαλόνια

εσκαλόνια
Θάμνοι που φτάνουν το 1,50 m σε ύψος, αειθαλείς και καλλιεργούνται για το
μεγάλο εύρος ανθοφορίας τους από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στον παγετό, είναι ανθεκτικά στα θαλασσοσταγονίδια και αναπτύσσονται σε μεγάλο εύρος εδαφών.

Ευώνυμο

ευώνυμο
Αειθαλούς φυλλώματος με ύψος που φτάνει τα 2 έως 2,5 m. Τα φύλλα είναι ωοειδή και δερματώδη με έντονο πράσινο χρώμα. Προτιμά εδάφη με ικανοποιητική στράγγιση ενώ μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορους τύπους κλιμάτων. Κλαδεύεται για να πάρει οποιοδήποτε σχήμα ενώ χρησιμοποιείται για την κατασκευή φυτικού φράχτη. Η ταχύτητα ανάπτυξής του είναι σχετικά μεγάλη. Παρουσιάζει αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες έως -15 o C.

Φορσύθια

φορσύθια
Φυλλοβόλοι θάμνοι μέτριας ανάπτυξης, που δεν απαιτούν ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες και ευδοκιμούν σε διάφορους τύπους εδαφών. Φτάνει σε ύψος τα 2-3 m. Προτιμά θέσεις ηλιαζόμενες για πιο έντονη ανθοφορία. Ανθίζει τους πρώτους μήνες της άνοιξης (Μάρτιο με Απρίλιο) και έχει εύρος ανθοφορίας 40-45 μέρες. Συνιστάται για μεμονωμένη φύτευση ή και για ομαδικές. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης.

Γαρδένια

Θάμνοι αειθαλείς με σφαιρικό σχήμα και ιδιαίτερα εντυπωσιακό και εύοσμο άνθος. Στα κλίματα της Β. Ελλάδας συνιστάται η φύτευση σε γλάστρα ενώ σε πιο ήπια κλίματα μπορεί να καλλιεργηθεί και στον κήπο. Προτιμά προστατευμένα =, ημισκιερά μέρη, με όξινο χώμα και καλή αποστράγγιση.

Ιβίσκος

Hibiscus rosa chinensis
• Hibiscus rosa chinencis: Φυτό ορθόκλαδης ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος τα 2 – 2,50 m. Το άνθος της είναι πολύ όμορφο και εντυπωσιακό, κρατάει μία μέρα αλλά ανανεώνεται συνεχώς από το τέλος της άνοιξης έως το φθινόπωρο. Τα φύλλα είναι πλατιά ωοειδή και λαμπερά ενώ δεν είναι καθόλου ανθεκτικά στο κρύο. Στα κλίματα της Β. Ελλάδας συνιστάται η καλλιέργεια σε γλάστρα.
Hibiscus_Syriacus
• Hibiscus syriacus: Θάμνος ή μικρό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 2-3 m. Σε αντίθεση με το προηγούμενο είδος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Έχει άφθονη ανθοφορία και χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία τόσο για μεμονωμένη φύτευση όσο και για φύτευση σε συστάδες. Ανθίζει συνεχώς από Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και στραγγερά εδάφη.

Λαντάνα

Λαντανα
Πρόκειται για θάμνο που τα κλαδιά της καλύπτονται με αγκάθια και η ανθοφορία της διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού έως το τέλος του φθινοπώρου. Τα άνθη της στην αρχή είναι κίτρινα ή ροζ που γίνονται αργότερα πορτοκαλί ή κίτρινα.

Λιγούστρο

λιγούστρο
Πολύ γνωστοί θάμνοι και δέντρα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κηποτεχνία. Υπάρχουν πολλά υβρίδια και παραλλαγές, τόσο ως προς το φύλλωμα όσο και προς το χρώμα του φυλλώματος. Μπορούν να φτάσουν τα 2,5-3 m και το σχήμα τους είναι ορθόκλαδο. Χρησιμοποιούνται για το σχηματισμό φυτικών φραχτών, για δενδροστοιχήσεις πάρκων ή δρόμων καθώς και για μεμονωμένη φύτευση.

Μαγνόλια

μαγνόλια φυλλοβόλα
• Φυλλοβόλες ποικιλίες: Προτιμούν εδάφη με καλή αποστράγγιση και προσήλια μέρη. Εντυπωσιακή ανθοφορία στους γυμνούς κλάδους στην αρχή της άνοιξης. Φυτεύονται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό
μαγνόλια αειθαλής
• Αειθαλείς ποικιλίες: Το ύψος τους φτάνει τα 15-20 m. Τα φύλλα του είναι βαθυπράσινα, μεγάλα και γυαλιστερά ενώ τα άνθη μεγάλα και αρωματικά. Ανθίζει τον Ιούνιο και έχει εύρος ανθοφορίας περίπου 4 μήνες. Προτιμά εδάφη ημιασκιαζόμενα ή με πλήρη έκθεση στον ήλιο. Αντέχει έως τους -12 oC.

Μυρτιά

μυρτιά
Κλασικοί τυπικοί αειθαλείς θάμνοι της Μεσογειακής χλωρίδας. Πρόκειται για όμορφα φυτά, μέτριας ανάπτυξης, που το ύψος τους φτάνει τα 2-3 m. Το σχήμα τους είναι θαμνώδες και συμπαγές και μπορούν να ευδοκιμήσουν σε όλους τους τύπους εδαφών αλλά και σε σκιερά ή ημισκιερά μέρη.

Πικροδάφνη

πικροδάφνη
Κλασικά και ανθεκτικά φυτά του μεσογειακού τοπίου με σφαιρικό σχήμα και μακριά αειθαλή φύλλα. Φτάνει σε ύψος τα 3-4 m. Είναι ευαίσθητα στο κρύο αλλά ευδοκιμούν σε μεγάλο εύρος εδαφών, ακόμα και στα πιο αλατούχα. Προτιμούν θέσεις ηλιαζόμενες και φυτεύονται είτε μεμονωμένα είτε σε ελεύθερους φράχτες. Ενδείκνυται και η καλλιέργεια σε γλάστρα.

Φιλάδελφος

φιλάδελφος
Φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 2,5 m. Το σχήμα του είναι στρόγγυλο και προτιμά θέσεις ηλιαζόμενες αλλά μπορεί να αντέξει και στην ημισκιά. Ανθίζουν Μάιο-Ιούνιο, με εύρος ανθοφορίας 15-20 ημέρες ενώ μπορούν να φυτευτούν είτε μεμονωμένα, είτε ομαδικά. Η βλάστηση του είναι ζωηρή και η ανάπτυξή του γρήγορη. Προτιμά καλώς αποστραγγιζόμενα ασβεστώδη εδάφη.

Φωτίνια

φωτίνια
Αειθαλής θάμνος, με εξαιρετικά εντυπωσιακό φύλλωμα το οποίο κοκκινίζει στη νέα βλάστηση. Το ύψος του φτάνει τα 3-4 m. Τα φύλλα είναι επιμήκη, σκληρά και πολύ φωτεινά. Ανθίζει Μάρτιο-Απρίλιο και έχει εύρος ανθοφορίας 15-20 μέρες. Προτιμά ηλιαζόμενες ή ημισκιερές θέσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι μέτριος. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ελαφρά, ηλιαζόμενα και αποστραγγιζόμενα εδάφη. Αντέχει στους παγετούς και το ψύχος, με την επίδραση των οποίων κοκκινίζουν τα φύλλα της το χειμώνα. Φύτευση είτε μεμονωμένα, είτε ομαδικά καθώς και για τη δημιουργία φυτικών φραχτών.

Αγγελική

αγγελική
Το σχήμα της είναι σφαιρικό και τα άνθη εμφανίζονται Απρίλιο με Μάιο. Το ύψος της φτάνει τα 2-3 m και η βλάστησή της είναι πυκνή και ζωηρή. Τα άνθη είναι λευκοκίτρινα και πολύ αρωματικά. Ανθίζει Απρίλιο με Μάιο και έχει εύρος ανθοφορίας 20-30 μέρες. Φυτεύεται ή μεμονωμένα είτε σε φράχτες και μπορντούρες. Καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη, αντέχει στην ξηρασία, στους παγετούς και στα θαλασσοσταγονίδια.

Ποϊντσιάνα

ποϊντσιάνα
Θάμνος φυλλοβόλος που φτάνει σε ύψος τα 3 m ή δενδρύλλιο με σφαιρικό σχήμα. Το καλοκαίρι, Ιούλιο με Αύγουστο εμφανίζονται στις άκρες των κλαδιών περίεργα μεγάλα άνθη με κίτρινα πέταλα και κόκκινους στήμονες. Το εύρος ανθοφορίας της είναι περίπου 100 μέρες. Είναι ευαίσθητο στο κρύο και προτιμά θέσεις προσήλιες και εδάφη που στραγγίζουν. Είναι πολύ ανθεκτικό στα θαλασσοσταγονίδια. Φυτεύεται είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες.

Πυράκανθος

Πυράκανθος
Φτάνει σε ύψος τα 2,5 με 3 m. Είναι είδος αειθαλές, ακανθώδες και ορθόκλαδο. Το σχήμα του είναι ακανόνιστο. Τα φύλλα είναι μικρά, φωτεινά και πράσινα. Υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Την άνοιξη (Μάιο) εμφανίζονται λευκά άνθη που διαρκούν 10-15 μέρες και στη συνέχεια δίνουν τη θέση τους σε εντυπωσιακά τσαμπιά με κόκκινες διακοσμητικές ράγες. Ιδιαίτερα ανθεκτικό, εύρωστο φυτό που φυτεύεται είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά σε συστάδες.

Ροδόδεντρο

ροδόδεντρο
Αειθαλές, βαθυπράσινο φύλλωμα και πανέμορφα, μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη, το καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητό προς τους καταναλωτές. Αγαπούν τις ημισκιερές θέσεις αλλά για την καλλιέργειά του είναι απαραίτητη η φύτευση σε όξινα εδάφη. Φυτεύονται μεμονωμένα, ομαδικά ή σε συνδυασμό με αζαλέες. Η ανθοφορία τους διαρκεί περίπου ένα μήνα.

Σπειραία

σπειραία
Φυλλοβόλος και πολύ ανθεκτικός θάμνος που ζουν σε όλα τα εδάφη και τις εκθέσεις. Φτάνει σε ύψος το 1,5 με 2 m και τον σχήμα της είναι σφαιρικό. Οι ποικιλίες που κυρίως καλλιεργούνται στην Ελλάδα ανθίζουν γύρω στον Απρίλιο με Μάιο και τα άνθη τους είναι συνήθως λευκά ή ροζ. Το εύρος ανθοφορίας είναι 20-25 ημέρες. Ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι μέτριος.

Πασχαλιά

πασχαλιά
Φυλλοβόλο είδος με όρθιο σχήμα που μπορεί να φτάσει έως τα 5 m ύψος. Τα φύλλα είναι καρδιόσχημα με μωβ-λιλά άνθη που εμφανίζονται γύρω στο Μάιο με εύρος ανθοφορίας τις 15-20 μέρες περίπου. Πολύ ανθεκτικό στο κρύο. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμά τα αρδευόμενα και ηλιαζόμενα, αν και μπορεί να ανεχτεί μερική σκιά.

Βιβούρνο

Viburnum lucidum
• Viburnum lucidum: Αειθαλές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 3 m. Το σχήμα του είναι σφαιρικό, με μεγάλα, γυαλιστερά, φωτεινά πράσινα και δερματώδη φύλλα. Δέχεται κλαδέματα και φυτεύεται είτε σε φράχτες, είτε μεμονωμένα αλλά και σε ομαδικές φυτεύσεις.
Viburnum opulus
• Viburnum opulus: Φυλλοβόλο φυτό που φτάνει σε ύψος τα 3 m. Άνθη σφαιρικά, σαν μπάλες λευκές που εμφανίζονται το Μάιο. Πολύ ανθεκτικό. Φυτεύεται μεμονωμένο ή σε συνθέσεις.
Viburnum tinus
• Viburnum tinus: Αειθαλές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 2 m. Το σχήμα του είναι σφαιρικό και παράγει λευκορόδινα άνθη σε ταξιανθίες από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Φυτεύεται είτε μεμονωμένα είτε σε φράχτες.

Πηγή φωτογραφιών: The Plant Encyclopedia