Φοινικοειδή

Φοίνικας κανάριος

φοίνικας

Δέντρο αειθαλές με κορμό που έχει χαρακτηριστικές ουλές από την πτώση των φύλλων. Το ύψος του μπορεί να φτάσει έως τα 20-30 m. Τα φύλλα είναι σύνθετα και εκφύονται σε ρόδακα που γέρνει προς τα έξω καθιστώντας το σχήμα της κόμης σφαιρικό. Προτιμά θέσεις ηλιαζόμενες αλλά και τακτικά αρδευόμενες, απαιτεί όμως ξηρή ατμόσφαιρα, υψηλή θερμοκρασία και υγρασία εδάφους. Δεν ανέχεται θερμοκρασίες κάτω των -6 oC. Αναπτύσσονται εξαιρετικά σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Χαμαίρωπας

χαμαιρωπας

Το ύψος του φτάνει τα 5 m και το σχήμα της κόμης του είναι σφαιρικό. Είναι είδος αειθαλές και τα φύλλα του είναι σύνθετα, παλαμοσχιδή που εκφύονται σε επάκριο ρόδακα. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, απαιτεί όμως ηλιαζόμενες θέσεις για την άριστη καλλιέργειά του. Η ταχύτητα ανάπτυξής του είναι αργή είναι όμως πιο ανθεκτικός στο ψύχος από τα υπόλοιπα φοινικοειδή.

Πιτσάρδια

πιτσάρδια

Μεγάλα δέντρα που το ύψος του μπορεί να φτάνει τα 25 m και ο κορμός μπορεί να φτάσει τη διάμετρο του 1 m. Φέρει χαρακτηριστικά υπολείμματα παλαιών φύλλων. Τα φύλλα είναι μεγάλα και παλαμοσχιδή σαν βεντάλιες.

Τσίκας

τσίκας

Φυτό αργής ανάπτυξης, όμως ιδιαίτερα επιβλητικό και ελκυστικό. Λανθασμένα το συγκαταλέγουν στα φοινικοειδή, στην πραγματικότητα είναι είδος που ανήκει στα πτεριδόφυτα. Το ύψος του δε φτάνει πάνω από τα 2 m και δεν ανέχεται θερμοκρασίες χαμηλότερες των 0 oC. Ιδιαίτερα απαιτητικό σε λιπάνσεις ενώ πολύ προσοχή απαιτείται στην άρδευση, καθώς η περίσσεια υγρασίας μπορεί να το καταστρέψει.