Ελαιόδεντρα

Στο φυτώριό μας θα βρείτε ελαιόδεντρα δικής μας παραραγωγής.

Περιγραφή:

Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχρυσο στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό.

Η ελιά ευδοκιμεί σε κλίματα εύκρατα χωρίς ακρότητες θερμοκρασίας (με μέση ετήσια θερμοκρασία 16°C) και υγρασίας, για αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη μεσογειακή ζώνη (όπως στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Τουρκία, την Αλγερία και αλλού). Ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, αρκεί η θερμοκρασία να μη κατέρχεται πολύ και για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το μηδέν. Γι’ αυτό και ιδιαίτερα κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργειά της είναι οι παραθαλάσσιες. Τα δένδρα φυτεύονται σε ευθείες σειρές ή σε ρομβοειδείς διατάξεις. Ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του εδάφους, η απόσταση μεταξύ των σειρών κυμαίνεται από 7 έως 20 μέτρα. Η περιοχή στην οποία καλλιεργούνται ελαιόδενδρα ονομάζεται «ελαιώνας».

Οι Σπουδαιότερες Ελληνικές Ποικιλίες:

ΜΙΚΡΟΚΑΡΠΕΣ

  • Κορωνέικη, Κρητικιά 25-30% απόδοση σε ελαιόλαδο, βάρος καρπού 1,3γρ. και εποχή ωρίμανσης 25/10-25/11

ΜΕΣΟΚΑΡΠΕΣ

  • Μεγαρείτικη, Περαχωρίτικη 18-22% απόδοση σε ελαιόλαδο, βάρος καρπού 4,2γρ. και εποχή ωρίμανσης 1-20/11.
  • Θρουμπολιά, Θασίτικη 28-30% απόδοση σε ελαιόλαδο, βάρος καρπού 3,3γρ. και εποχή ωρίμανσης 1-25/11.
  • Λευκοελιά Σερρών: χρησιμοπ0ιείται ως  ελαιοποιήσιμη, περίοδος ωρίμανσης Νοέμβριο – Δεκέμβριο, ανθεκτική στο κρύο, την εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία.
  • Κοθρεϊκή Μανάκι: μέσο βάρος καρπού 3γρ. διπλής χρήσης, 20-25% λάδι, μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγάλο υψόμετρο 800μ.
  • Πετροελιά Σερρών: περίοδος ωρίμανσης Νοέμβριο-Δεκέμβριο, διπλής χρήσης, 20-25% λάδι.
  • Μαυροελιά Σερρών: περίοδος ωρίμανσης Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, διπλής χρήσης, αντέχει στο ψύχος και την υγρασία, ευπαθής στο δάκο.

ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΠΕΣ

  • Κονσερβολιά, Αμφίσσης, Αγρινίου, Πηλίου 15-17% απόδοση σε ελαιόλαδο, βάρος καρπού 5,7γρ. και εποχή ωρίμανσης 10-20/11.
  • Καλαμών: 17-20% απόδοση ελαιόλαδο, βάρος καρπού 5,6γρ. και εποχή ωρίμανσης 1-20/11.
  • Χονδρολιά Χαλκιδικής: 17-20% απόδοση σε ελαιόλαδο, βάρος καρπού 10,5γρ. και εποχή ωρίμανσης 5/10-30/11.

Ξένες Ποικιλίες

  • Arbequina 22-25% απόδοση σε ελαιόλαδο: μικρός καρπός, ελαιοποιήσιμη ποικιλία, μεγάλη αντοχή στο ψύχος, περίοδος ωρίμανσης Δεκέμβριος – Ιανουάριος.
  • Picual 22-26% απόδοση σε ελαιόλαδο: μεσόκαρπη, για παραγωγή λαδιού, περίοδο ωρίμανσης Νοέμβριος, μεγάλη αντοχή στην αλατότητα.

[portfolio_slideshow click=openurl navpos=disabled size=large pagerpos=top]