Δέντρα σκιάς

Καλλωπιστική μουριά (άκαρπη)

μουριά άκαρπη
Η καλλωπιστική μουριά είναι δέντρο ταχείας ανάπτυξης, κατάλληλο για σκίαση. Είναι φυλλοβόλο και το ύψος του μπορεί να φτάσει έως τα 15 m σε άριστες συνθήκες ανάπτυξης. Τα φύλλα της είναι πλατιά, μεγάλα, γυαλιστερά και έντονου πράσινου χρωματισμού. Μπορεί να ανεχτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και πολύ υψηλές αρκεί να αρδεύεται τακτικά. Απαιτεί κλάδεμα πριν την έκπτυξη της νέας βλάστησης στις αρχές της άνοιξης.

Καλλωπιστική δαμασκηνιά

καλλωπιστική δαμασκηνιά
Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο σκιάς με χαρακτηριστικό κόκκινο χρωματισμό στα φύλλα που το καθιστά ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Φτάνει σε ύψος τα 8 m σε άριστες συνθήκες, ενώ ανθίζει στις αρχές της άνοιξης. Αντέχει την ξηρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ προτιμά θέσεις ηλιαζόμενες. Κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης για διατήρηση του σχήματός της.

Ιπποκαστανιά

ιπποκαστανιά
Όμορφο δέντρο, που φτάνει σε ύψος τα 20-25 m. Πρόκειται για φυλλοβόλο είδος με ιδιαίτερα επιβλητική εμφάνιση και μεγάλα, τραχιά φύλλα που προσφέρουν πυκνή σκιά. Ανθίζει το Μάιο και το εύρος ανθοφορίας είναι περίπου 20-25 ημέρες. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις ή μέτρια σκιά καθώς και αρκετή υγρασία στο έδαφος. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη ρύπανση των πόλεων. Απαιτεί κλαδέματα μόνο σε νεαρή ηλικία για να διατηρηθεί το σχήμα του, ενώ όταν αναπτυχθεί δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φροντίδα.

Ιτιά κλαίουσα

ιτιά κλαίουσα
Δέντρο φυλλοβόλο ύψους 10-15 m. Γνωστή για το χαρακτηριστικό κρεμοκλαδές της φύλλωμα καθώς και τη ζωηρή και πυκνή του βλάστηση. Ιδανική τοποθεσία για την εγκατάστασή της είναι τα μέρη τα οποία έχουν άφθονο νερό. Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι όμως πολύ ευπαθής στην ξηρασία.

Πλάτανος

πλάτανος
Πολύ γνωστό και χαρακτηριστικό είδος της χώρας μας και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 30 m. Με τα παλαμοσχιδή του φύλλα και την ανθεκτικότητά του σε διάφορες περιβαλλοντικές κακουχίες, όπως ξηρασία, παγετός, ρύπανση ή θαλασσοσταγονίδια καθίσταται η κατάλληλη επιλογή ως δέντρο σκίασης. Ιδανικά αναπτύσσεται σε ηλιαζόμενες θέσεις με επάρκεια υγρασίας ενώ δεν απαιτεί κλαδέματα.

Σοφόρα

Σοφόρα
Φτάνει σε ύψος τα 15-20 m και τα φύλλα της είναι σύνθετα και πτεροειδή, χρώματος πράσινου σκούρου και μοιάζουν πολύ με αυτά της ακακίας. Ανθίζει στο τέλος του καλοκαιριού. Προτιμά εδάφη βαθιά ηλιαζόμενα και καλά αποστραγγιζόμενα για την άριστη καλλιέργειά της. Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και την ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ απαιτεί τακτικά ποτίσματα το καλοκαίρι.

Σφένδαμος

σφένδαμος
Το γένος αυτό περιλαμβάνει πάρα πολλά είδη και προτιμά κλίματα ψυχρά ή εύκρατα. Το σχήμα του φύλλου είναι παλαμοσχιδές και πολλές φορές μπερδεύεται με αυτό του πλάτανου. Το φύλλωμά του μπορεί να πάρει πολύ ιδιαίτερους και ελκυστικούς χρωματισμούς, ανάλογα με την ποικιλία. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις ή μερική σκιά.

Φλαμουριά

φλαμουριά
Φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 25-35 m. Το σχήμα της είναι σφαιρικό και τα άνθη της κίτρινα και αρωματικά. Ανθίζει στο τέλος του Μαΐου και είναι δέντρο ταχείας ανάπτυξης. Προτιμά τα εδάφη που έχουν υγρασία και ενώ δεν παρουσιάζει πρόβλημα στην καλλιέργεια της λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, δύσκολα ανέχεται τα ξηρά κλίματα και τις πολύ θερμές περιοχές. Κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης για να διατηρηθεί το σχήμα της.