Αρωματικά Φυτά

Αρμπαρόριζα (Pelargonium graveolens)

Αρμπαρόριζα
Ποώδες πολυετές φυτό με μη ξυλώδεις βλαστούς. Φυτό ταχείας ανάπτυξης με χνουδωτά φύλλα, έντονα αρωματισμένα με το χαρακτηριστικό άρωμα του είδους. Άνθη μωβ που φύονται σε ταξιανθία σκιάδιο. Προτιμά έδαφος ελαφρύ, με καλή στράγγιση και θέσεις ηλιόλουστες ή ημισκιαζόμενες. Κλαδεύεται συχνά για να διατηρηθεί το σχήμα του. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum)

Πολυετής πόα ύψους από 20-80 cm με ευρεία φαρμακευτική χρήση. Ανθίζει από Ιούνιο και η ανθοφορία διαρκεί έως 2 μήνες. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις και εδάφη πλούσια σε ασβέστιο.

Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

δεντρολίβανο
Αειθαλής θάμνος, ορθόκλαδης ή πλαγιόκλαδης ανάπτυξης ανάλογα με την ποικιλία. Το ύψος του κυμαίνεται έως το 1-1,5 m. Τα φύλλα είναι δερματώδη και επιμήκη και τα άνθη του μωβ-ιώδη. Διατηρείται σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμά αυτά που είναι ηλιαζόμενα και επαρκώς αποστραγγιζόμενα. Κλαδεύεται για να διατηρηθεί το σχήμα του. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες έως -10 oC.

Δυόσμος (Mentha spicata)

δυόσμος
Πολυετής πόα που το ύψος της κυμαίνεται γύρω στα 70 cm. Μοιάζει εξωτερικά με τη μέντα μόνο που είναι λιγότερο απαιτητικός σε νερό και θρεπτικά στοιχεία.

Θυμάρι (Thymus vulgaris)

θυμάρι
Είναι πολυετής αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 20-30 cm ενώ η διάταξη των κλάδων του είναι είτε ορθόκλαδη είτε πλαγιόκλαδη. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα τα κλίματα και μπορεί να αντέξει είτε τις υψηλές είτε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και μπορεί να αντέξει και μερική έλλειψη νερού.

Λαδανιά (Cistus incanus)

λαδανιά
Μικρός θάμνος με χαρακτηριστικά χνουδωτά φύλλα και βλαστούς, ενώ τα άνθη μωβ και λευκά και μοιάζουν τσαλακωμένα. Το ύψος του κυμαίνεται από τα 30 cm και μπορεί να φτάσει το 1 m. Προτιμά θέσεις με υγρασία και φέρει την ανθοφορία του τους μήνες του καλοκαιριού. Θεωρείται μελισσοκομικό φυτό.

Λεβάντα (Lavandula sp.)

λεβάντα
Στο όνομα λεβάντα και πιο ορθά, στο γένος Lavandula, ανήκουν πολλά είδη. Πρόκειται για αειθαλείς θάμνους που το ύψος και η μορφολογία των φύλλων διαφέρει ανάλογα με το είδος και την ποικιλία. Φέρει την ανθοφορία του το καλοκαίρι. Ευδοκιμεί σε μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά οι ανοιξιάτικοι παγετοί την επηρεάζουν αρνητικά. Προτιμά ηλιαζόμενα μέρη και εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Λεμονοθύμαρο (Thymus citriodorus)

λεμονοθύμαρο
Πολυετής αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 20-30 cm, με πλαγιόκλαδη διάταξη. Έχει τις ίδιες απαιτήσεις καλλιέργειας με το κοινό θυμάρι, έχει όμως περισσότερες ανάγκες σε νερό. Τα φύλλα του έχουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του λεμονιού.

Λουίζα (Aloysia triphilla)

λουιζα
Πρόκειται για μικρό φυλλοβόλο θάμνο που φτάνει σε ύψος συνήθως το 1 m. Τα φύλλα έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα και μια χαρακτηριστικά ευχάριστη μυρωδιά λεμονιού. Δεν ανέχεται τις χαμηλές θερμοκρασίες και στα κλίματα της Β. Ελλάδας παγώνει και την άνοιξη αναβλαστάνει, καθώς το ριζικό σύστημα μπορεί να επιβιώσει. Προτιμά ουδέτερα εδάφη ή ελαφρώς όξινα.

Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

μελισσόχορτο
Πολυετής πόα που το ύψος του κυμαίνεται από 40-80 cm. Τα φύλλα είναι καρδιόσχημα, χρώματος ανοιχτού πράσινου με χαρακτηριστική οσμή λεμονιού. Ανθίζει κατά τους θερινούς μήνες. Προτιμά περιοχές δροσερές και εδάφη επαρκώς αποστραγγιζόμενα.

Μέντα (Mentha piperita)

μέντα
Πολυπληθές γένος που απαρτίζεται από εκατοντάδες είδη. Είναι πολυετής πόα, με φύλλα αντίθετα, πριονωτή περιφέρεια και χαρακτηριστική οσμή. Ευδοκιμεί σε διάφορα κλίματα και τύπους εδαφών αλλά προτιμά αυτά που αποστραγγίζουν επαρκώς. Είναι απαιτητική σε νερό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ρίγανη (Origanum vulgare ssp hirtum)

ρίγανη
Φυτό ενδημικό της χώρας μας, ιδιαίτερα περιζήτητη σε όλο τον κόσμο. Είναι πολυετής πόα και με τον καιρό οι βλαστοί ξυλοποιούνται και την κάνουν να μοιάζει με θάμνο. Οι άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης της ρίγανης είναι 18-22 oC ενώ αν το φυτό είναι καλά εγκατεστημένο στο έδαφος ανέχεται και ακραίες θερμοκρασίες. Μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί αυτά να στραγγίζουν καλά. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά.

Τσάι του βουνού (Sideritis sp.)

τσάι του βουνού
Το τσάι του βουνού είναι πολυετής αειθαλής πόα και η ανάπτυξη του είναι πλαγιόκλαδη. Τα φύλλα του είναι χνουδωτά και στις δύο επιφάνειες και φτάνει σε ύψος τα 40-50 cm. Η καλλιέργεια του είναι πιο επιτυχημένη άμα καλλιεργείται σε υψόμετρο και καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν είναι καθόλου απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και είναι πολύ ανεκτικό στην έλλειψη νερού.

Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

φασκόμηλο
Αειθαλής πολυετής πόα που φτάνει σε ύψος τα 70 cm. Ο βλαστός και τα φύλλα είναι καλυμμένα με έντονο χνούδι και το χρώμα των φύλλων είναι συνήθως αργυρό. Μπορεί να ανεχτεί τις χαμηλές θερμοκρασίες και να καλλιεργηθεί επομένως σε πολλές περιοχές, ανάμεσα και σε αυτές οι ορεινές με μεγάλο υψόμετρο. Η καλλιέργειά του πρέπει να αποφεύγεται στα πολύ αμμώδη ή στα πολύ βαριά εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτικό στην έλλειψη νερού, αλλά επίσης και καθόλου απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία.