Αναρριχώμενα

Μπουκαμβίλια

μπουκαμβιλια
Αναρριχώμενος θάμνος με καταγωγή από τη Ν. Αμερική. Φέρει αγκάθια στον κορμό για να μπορεί να αναρριχάται. Πρόκειται για φυλλοβόλο είδος στο ελληνικό κλίμα, ενώ για τις συνθήκες της Β. Ελλάδας, το χειμώνα απαιτεί προφύλαξη από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Φτάνει σε ύψος τα 2-3 m Τα εντυπωσιακά χρώματα οφείλονται στο χρωματισμό των βράκτιων φύλλων της και όχι των ανθέων της όπως συχνά πιστεύεται τα οποία μένουν στο φυτό από το Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Απαιτεί άπλετη ηλιοφάνεια για καλύτερη άνθηση και εντυπωσιακότερα αποτελέσματα. Η ταχύτητα ανάπτυξης της είναι πολύ μεγάλη.

Κληματίδα

κληματίδα
Φυλλοβόλο είδος με πολλές ποικιλίες οι οποίες διαφέρουν ως προς τα διάφορα χαρακτηριστικά της. Ανθοφορούν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και προτιμούν ηλιαζόμενες θέσεις. Το ύψος της φτάνει τα 4-5 m και η ταχύτητα ανάπτυξής της είναι γρήγορη. Προτιμά εδάφη πλούσια και καλώς αποστραγγιζόμενα. Είναι φυτό κατάλληλο για το κλίμα της Β. Ελλάδας καθώς αντέχει σε θερμοκρασίες έως -20 oC.

Κισσός

κισσός
Αειθαλή, ξυλώδη αναρριχώμενα φυτά που για την αναρρίχησή τους στηρίζονται σε υποστυλώματα και εναέριες ρίζες που σχηματίζονται σε κλαδιά που δεν τα βλέπει το φως. Τα γόνιμα κλαδιά βλαστάνουν χωρίς να σχηματίζουν ρίζες. Τα άνθη είναι πρασινοκίτρινα, που στερούνται καλλωπιστικής αξίας και τον επόμενο χρόνο γίνονται καρποί. Τα φύλλα έχουν διαφορετική μορφολογία στην ώριμη και τη νεαρή ηλικία. Προτιμούν σκιερές και ημισκιερές θέσεις και αναπτύσσονται ικανοποιητικά σε μέρη όπου άλλα φυτά δεν έχουν τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Παρουσιάζει αντοχή στο ψύχος και στους ισχυρούς ανέμους. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες που διαφέρουν ως προς το φύλλωμα.

Γιασεμί

jasminum grandiflorum
Γένος με πολλά και διαφορετικά είδη, με διαφορετικές απαιτήσεις το καθένα:
• Jasminum grandiflorum (γιασεμί χιώτικο): Θάμνος με μεγάλα άσπρα αρωματικά άνθη που εμφανίζονται από τέλος άνοιξης έως τον Οκτώβριο. Μικρή αντοχή στο ψύχος (έως τους 0 oC) με ύψος που φτάνει τα 6-8 m.
• Jasminum nudiflorum: Φυτό που φτάνει τα 2-3 m ύψος, φυλλοβόλο και εξαιρετικά ανθεκτικό στο κρύο. Έχει θαμνώδη εμφάνιση και ανθίζει στα ξυλοποιημένα κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς. Ανθοφορεί σε γυμνά κλαδιά από Δεκέμβριο έως Απρίλιο ανάλογα με το μέρος και την έκθεση. Τα άνθη είναι κίτρινα. Η ταχύτητα ανάπτυξής του είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλα τα εδάφη καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Αγιόκλημα

αγιόκλιμα
Οικογένεια αναρριχώμενων φυτών που επιβιώνουν και σε σκιερά μέρη. Άνθη σωληνοειδή κόκκινα με ακραίο κίτρινο λοβό. Το Lonicera caprifolium είναι φυλλοβόλο είδος με ύψος που φτάνει τα 3-4 m. Η ταχύτητα ανάπτυξής του είναι πολύ μεγάλη. Διαχέουν απαλό άρωμα που είναι πιο έντονο το βράδυ. Ανθίζει Μάιο με Ιούνιο με εύρος ανθοφορίας 30-40 ημέρες και μία δεύτερη φορά το Σεπτέμβρη με Οκτώβρη διάρκεια 20-30 ημερών. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, προτιμά όμως τα αρδευόμενα και ηλιαζόμενα. Είναι ανθεκτικό στις θερμοκρασίες της Β. Ελλάδας καθώς αντέχει έως τους -15 oC.

Παρθενόκισσος ή Αμπέλοψη

αμπέλοψη
Φυλλοβόλο, αναρριχώμενο, σκληραγωγημένο φυτό, ταχύτατης ανάπτυξης που αναρριχάται με έλικες που φύονται στα κλαδιά. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλίμα και μπορεί να ευδοκιμήσει σε διάφορους τύπους εδαφών, προτιμά όμως τα υγρά. Φύλλο με 5 λοβούς και οδοντωτό περιθώριο. Το φθινόπωρο τα φύλλα κιτρινίζουν, ενώ πριν πέσουν και απογυμνώσουν το φυτό γίνονται κόκκινα. Τα άνθη είναι μικρά χωρίς καλλωπιστική αξία. Ανθίζει τον Ιούνιο και η ανθοφορία κρατάει 10-12 μέρες. Οι καρποί είναι μελανοί και εμφανίζονται το φθινόπωρο. Μπορεί να αναρριχηθεί σε ύψος έως 10 m με τη βοήθεια των ελίκων που διαθέτει.

Πασσιφλόρα ή Ρολογιά

passiflora
Γένος με πολλά είδη που στο ελληνικό κλίμα είναι φυλλοβόλο και αρκετά ευαίσθητο στο κρύο. Τα άνθη της, έχουν μορφή ρολογιού, είναι εντυπωσιακά και πολύ ιδιαίτερα και ανθίζουν το καλοκαίρι από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Η ταχύτητα ανάπτυξής του είναι μεγάλη. Σε ιδανικές συνθήκες φτάνει σε ύψος τα 7 με 10 m. Προτιμά βαθιά, γόνιμα, αμμοπηλώδη και αρδευόμενα εδάφη.

Ρυγχόσπερμα (Rhynchospermum jasminoides)

ρυγχόσπερμα
Αναρριχώμενο φυτό με πράσινο, γυαλιστερό εντυπωσιακό φύλλωμα, πυκνή βλάστηση και πολυάριθμα αστεροειδή άσπρα αρωματικά άνθη με εύρος ανθοφορίας από Μάιο έως Ιούνιο. Φτάνει σε ύψος τα 8-10 m. Είναι αρκετά σκληραγωγημένο φυτό και μπορεί να ζήσει σε βόρεια κλίματα όπως αυτό της Β. Ελλάδας.

Γλυτσίνα (Wisteria chinensis)

γλυτσινος
Αναρριχώμενο φυτό με μακριές, κρεμαστές, ογκώδεις ταξιανθίες (βότρεις) που εμφανίζονται την άνοιξη και είναι ιδιαίτερα αρωματικές. Είναι σκληραγωγημένα είδη και προτιμούν ηλιαζόμενες θέσεις για πιο πλούσια και ανθεκτική ανθοφορία. Προτιμά εδάφη γόνιμα, βαθιά και καλά αποστραγγιζόμενα. Επιζητά δραστικό κλάδεμα κάθε χρονιά για να σχηματιστούν ανθοφόροι κλάδοι και να ενισχυθεί η ανθοφορία. Το ύψος της φτάνει πάνω από τα 20 m. Ανθίζει Μάιο με Ιούνιο με ταξιανθίες μήκους 30 cm, με διάρκεια ανθοφορίας περίπου 1 μήνα. Μια δεύτερη περιορισμένη ανθοφορία παρατηρείται Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ταχύτητα αύξησης.

• Πηγή φωτογραφιών: The Plant Encyclopedia