Φυτά για φράχτη

Ποια φυτά πρέπει να επιλέξετε για το φράχτη σας;

Ένας φράχτης στον κήπο μπορεί να εκτελεί διάφορες λειτουργίες. Μπορεί να χρησιμεύει πρώτα – πρώτα σαν περίφραξη. Επίσης, μπορεί να είναι η καλύτερη λύση, για να καλύψει ένα ανεπιθύμητο μέρος. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμεύει για προστασία κατά τις σκόνης, των θορύβων, του ανέμου, των αδιάκριτων βλεμμάτων. Τέλος, μπορεί να ορίζει μια γωνιά του κήπου για ξεκούραση, ένα χώρο για τα παιχνίδια των παιδιών κτλ.

Φυτά για χαμηλούς φράχτες

Το ύψος τους κυμαίνεται γύρω στο μέτρο και φυτεύονται ανά 40-60 εκατ.

 • Δάφνη: μεγάλα αειθαλή φύλλα, συμπαγή, πράσινα λαμπρά. Φτάνει τα 2 μέτρα. Η ποικιλία «Otto Luyken» έχει φύλλα μικρά ανθεκτικά, μόνιμα, αραιά, με πολύ λαμπρό πράσινο χρώμα.
https://www.flickr.com

https://www.flickr.com

 • Λιγούστρο: φύλλωμα ημιμόνιμο. Περιλαμβάνει ποικιλίες με φύλλα πράσινα και ποικιλόχρωμες. Φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος.
www.hedgesdirect.co.uk

www.hedgesdirect.co.uk

 • Πυράκανθος: Απλώνεται πολύ, γι’ αυτό φυτεύεται σε αποστάσεις 75-100 εκατ. Ανθίζει τον Μάιο και έχει κόκκινους, πορτοκαλί ή κίτρινους καρπούς.
http://media-cache-ak0.pinimg.com/

http://media-cache-ak0.pinimg.com/

Φυτά για φράχτες μεσαίου ύψους

Το ύψος μπορεί να κυμαίνεται γύρω στο 1,5 μέτρο. Για ευκολία καλλιέργειας και κλαδέματος, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 2 μέτρα.

 • Χαμαικυπάρισσο(Chamaecyparis,lawsoniana): από τις πολυάριθμες ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται για κλαδεμένους ή ημιελεύθερους φράχτες, οι πιο κατάλληλες είναι η «Allumii»(εικόνα 1), με γαλαζωπό φύλλωμα πυραμιδοειδούς σχήματος, που μπορεί να φτάσει το ύψος των 10 μέτρων και φυτεύονται σε αποστάσεις 80-100εκ., η «Columnaris»(εικόνα 2), πιο λεπτή από την προηγούμενη, που μπορεί να φτάσει τα 10μ. και η «Ellwoodii»(εικόνα 3), γλαυκή, που γίνεται μπλε ατσαλιού το χειμώνα, έχει κωνικό, λεπτό σχήμα και φτάνει τα 5μ. (πρέπει να φυτεύονται ανά 70-80εκ.)
www.gardensandplants.com

εικόνα(1)  www.gardensandplants.com

www.99roots.com

εικόνα (2)   www.99roots.com

hijabsegiempat.com

εικόνα (3) hijabsegiempat.com

 

 • Κυπαρισσοκυπάρισσος(Cupressocyparis x leylandii): πράσινο σκούρο φύλλωμα. Ύψος ως 15μ. Κλαδεύεται μόνο σε νεαρή ηλικία. Φυτεύεται σε αποστάσεις 80-100εκ. Η ποικιλία «Castelwellan» έχει όμορφο χρυσωπό φύλλωμα.
plantlust.com

plantlust.com

 • Τούγια(Thuja occidentalis): μερικές ποικιλίες όπως η «Holmstrup», η «Lutea» και η «Lutescens» δεν ξεπερνούν τα 3 μέτρα, και είναι κατάλληλες για φράχτες μεσαίου ύψους. Φυτεύονται σε αποστάσεις 60εκ.
www.gopixpic.com

www.gopixpic.com

Πηγή: Κηπουρική για όλους

Vasilis Semkos

Author: Vasilis Semkos

Share This Post On

1 Comment

 1. καλημερα θελω να καλυψω την εισοδο τοθ σπιτιοθ μου με φυτοφραχτη υψους 2 μετρων τι θα με συμβοθλευαται να φυτευσω π.χ. τουγια η αποσταση ποθ θελω να καλυψω ειναι 10 μ απο την μια και 10 μετρα απο την αλλη μερια της εισοδου.
  ευχαριστω.

  Post a Reply

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *