Κάθετος κήπος η νέα «πράσινη» ιδέα ζωής

2014-03-21 16.jpg

Κάθετος κήπος η νέα «πράσινη» ιδέα ζωής

Τι είναι οι κάθετοι κήποι;

Οι κάθετοι κήποι είναι στην ουσία ένα ζωντανό σύστημα επένδυσης των κτιρίων και αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στο landscape design παγκοσμίως. Είναι μία προσπάθεια δημιουργίας ισορροπίας του αστικού οικοσυστήματος. Μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς τοίχους, και να επιβιώσουν υπό όλες τις κλιματικές συνθήκες.

Ποια είναι τα οφέλη του κάθετου κήπου;

  • Βελτιώνει την αισθητική όψη του κτηρίου
  • Μειώνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά και του κτιρίου εξοικονομώντας έτσι χρήματα στη κατανάλωση ενέργειας.
  • Εξασφαλίζει ηχητική μόνωση λόγω του φυλλώματος που απορροφούν τους ήχους.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα
  • Είναι δυνατή η δημιουργία του σε σημεία όπου δεν μας επιτρέπεται λόγω έλλειψη χώρου να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας κήπο.
  • Προσφέρει καθαρό και φρέσκο αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων
  • Παγιδεύει τα αιωρούμενα σωματίδια και τη σκόνη

 

picture 1

 Τι φυτά μπορώ να επιλέξω;

Η επιλογή των φυτών στον κάθετο κήπο εξαρτάται από τις ανάγκες του κλήματος της περιοχής και τον προσανατολισμό του τοίχου που έχουμε επιλέξει. Μερικές επιλογές φυτών που χρησιμοποιούμε συνήθως για την κατασκευή αυτή είναι: Κισσός, Παρθενοκισσός, Βίνγκα, Κυδωνίαστρο, Δεντρολίβανο, Θυμάρι, Λεβάντα, Λεβαντίνη, Φασκόμηλο, Λαντάνα, Φτέρη, Σπαράγγι, Αγιόκλημα, Ρυγχόσπερμο και πολλά άλλα ακόμη.

Όπως έχει δηλώσει και ο Patrick Blanc,ο δημιουργός των κάθετων κήπων αυτοί είναι οι κήποι του μέλλοντος. «Το οριζόντιο έχει τελειώσει. Ο κάθετος χώρος είναι ακόμα ελεύθερος».

Γι αυτό λοιπόν ας αφήσουμε, λίγο τη φαντασία μας ελεύθερη και να προσθέσουμε τις δικές μας πινελιές πράσινου στοιχείου στις γκρίζες γωνιές της πόλης μας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την κατασκευή των κάθετων κήπων μπορείτε να συμβουλευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό μας, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και η καλή λειτουργία, αλλά και η ασφάλεια της κατασκευής.

[portfolio_slideshow click=openurl navpos=disabled size=large pagerpos=top]

 

Vasilis Semkos

Author: Vasilis Semkos

Share This Post On

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *