Τα 5 πιο δημοφιλή Αναρριχώμενα φυτά

Τα 5 πιο δημοφιλή Αναρριχώμενα φυτά για τον κήπο σας Τα αναρριχώμενα καλλωπιστικά φυτά περιλαμβάνουν ξυλώδη δενδρώδη και ποώδη είδη και συνθέτουν μια ειδική κατηγορία, η οποία ως χαρακτηριστικό της έχει την αναρρίχηση σε μέσα στήριξης και σε τοίχους. Τα αναρριχώμενα είναι φυτά γρήγορης ανάπτυξης και γι αυτό τον λόγο χρησιμοποιούνται ευρύτατα για τον καλλωπισμό εξωτερικών χώρων κυρίως για την κάλυψη επιφανειών και για τη δημιουργία σκιάς αναπτυσσόμενα πάνω σε πέργολες.

Αγιόκλημα

d20b90bbd01b9509faef6a889e4fe983

Το αγιόκλημα (Lonicera sp.)ανήκει στην οικογένεια Carpifoliaceae και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο είδος στη χώρα μας. Έχει μακριούς και λεπτούς εύκαμπτους βλαστούς με τρίχες, τους οποίους χρησιμοποιεί για να περιελίσσεται πάνω σε στηρίγματα. Η άνθηση του είναι πλούσια και με ευχάριστο άρωμα. Πολλαπλασιάζεται με καταβολάδες και με σπόρο. Προτιμά τα ηλιαζόμενα σημεία και όταν γίνεται πολύ πυκνό, χρειάζεται διαχωρισμό και κλάδεμα. Αμπέλοψις ή παρθενόκισσος Η αμπέλοψις ανήκει στην οικογένεια Vitaceae και είναι ιθαγενές της Αμερικής. Είναι φυλλοβόλος θάμνος με πλούσιο φύλλωμα. Τα φύλλα του είναι παλαμοειδή με 5 πράσινα, δερματώδη φυλλάρια, τα οποία το φθινόπωρο, πριν την πτώση τους, γίνονται κόκκινα-βυσσινί, δίνοντας μια ιδιαίτερη και εντυπωσιακή εικόνα. Δημιουργεί έλικες πάνω στο βλαστό, με τους οποίους στηρίζεται στα μέσα στήριξης. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και με καταβολάδες.

Βουκαμβίλια

5304863461f1e49038595736e2e007fb

Η βουκαμβίλια ανήκει στην οικογένεια Nyctaginaceae και κατάγεται από τη Βραζιλία. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο φυτό στη χώρα μας και χρησιμοποιείται περισσότερο σε παραθαλάσσια μέρη και σε νησιά. Είναι φυλλοβόλος θάμνος με ξυλοποιημένους βλαστούς με αγκάθια. Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, εφόσον οι θερμοκρασίες διατηρηθούν υψηλές. Πολλαπλασιάζεται με καταβολάδες και με μοσχεύματα σκληρού ξύλου.

Γιασεμί

4dddc49831c3f5f5a3ceb836120075a1

Το γιασεμί ανήκει στην οικογένεια Oleaceae και προέρχεται από θερμές και εύκρατες περιοχές. Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο λόγω του αρώματός του, το οποίο έχει και πολλές εμπορικές χρήσεις. Το γιασεμί είναι αειθαλής θάμνος με ξυλοποιημένους, παλιούς και νεότερους, λεπτους, γυαλιστερούς βλαστούς, οι οποίοι είναι αρκετά εύκαμπτοι. Το γιασεμί πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα σκληρού ξύλου και με καταβολάδες. Παρουσιάζει όμως προβλήματα από μυκητολογικές ασθένειες.

Κισσός

e5c079dedebbc1c3df7ea37f7b7e98f5

Ο κισσός ανήκει στην οικογένεια Araliaceae και είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εξαιτίας του πλούσιου πράσινου φυλλώματος του, το οποίο διατηρείται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο κισσός έχει ευλύγιστο βλαστό ο οποίος φέρει ριζίδια με τα οποία αγκιστρώνεται σε τοίχους και σε στηρίγματα. Τα φύλλα του είναι πράσινα, γυαλιστερά και καρδιόσχημα. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με διαίρεση, με ριζώματα με καταβολάδες. Αποτελεί ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό σε όλες σχεδόν τις συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασιών, αν και προτιμά τα υγρά και σκιερά μέρη του κήπου ή του μπαλκονιού.

Για περισσότερες πληροφορίες ή αγορά αναρριχώμενων φυτών μπορείτε να επισκεφτείτε το κατάστημα μας στο 5ο χιλ Σερρών – Νιγρίτας.

Vasilis Semkos

Author: Vasilis Semkos

Share This Post On

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *